afkoop pensioen

Afkoop pensioen kan rampzalig uitpakken

De wet uitfasering pensioen in eigen beheer is van kracht sinds 1 april dit jaar. Daarbij kunt u onder andere kiezen voor het gefacilieerd afkopen van de fiscale waarde van het pensioen. Tot en met 2019 krijgt u korting op de verschuldigde belasting (2017: 34,5% 2018: 25%, 2019: 19,5%). Maar let op als er sprake is van onderdekking en (loon)stamrecht.

Omvang activa
Wanneer de totale omvang van de activa lager is dan de fiscale waarde van het pensioen plus schulden, dan spreken we van onderdekking van de pensioenvoorziening. Bij het bepalen van de verschuldigde belasting wordt hiermee geen rekening gehouden. Wanneer bij onderdekking ook nog (loon)stamrecht in de vennootschap aanwezig is, kan afkoop van het pensioen in eigen beheer rampzalig uitpakken.

Direct belasting verschuldigd
De Belastingdienst staat dan niet toe dat de onderdekking geheel wordt toegekend aan het stamrecht. Daarnaast stelt de Belastingdienst dat over de economische waarde van het volledige stamrecht direct belasting verschuldigd is wanneer het pensioen tóch wordt afgekocht.

  • De Belastingdienst houdt geen rekening met onderdekking van de pensioenvoorziening.
  • Afkoop van het pensioen in eigen beheer kan rampzalig uitpakken wanneer naast onderdekking sprake is van stamrecht in de vennootschap.

Bron: De AccountantApp.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *