Datalekken

Hoe voorkomt u datalekken?
Het is tijd eens even stil te staan bij het verschijnsel ‘datalekken’. Het voorkomen ervan is niet van huis uit een specialisme van ons kantoor, maar we lichten u graag even bij (zonder dat we hier volledig kunnen zijn). Wanneer u op dit gebied fouten maakt, kan de Autoriteit Persoonsgegevens hoge boetes opleggen.

Menselijk handelen
‘Bewustwording’ is het toverwoord bij het voorkomen van datalekken. Menselijk handelen is namelijk de voornaamste oorzaak van datalekken. Het treffen van veiligheidsmaatregelen is dan ook het devies. Een veelgemaakte fout is nog altijd dat persoonsgegevens niet onleesbaar worden gemaakt op afgedankte hardware. Denk daarbij ook aan printers.

Wachtwoordbeleid
Zorg ervoor dat bestanden met persoonsgegevens niet rondslingeren op (mobiele) apparatuur van medewerkers (bewustwording). Ook heel belangrijk is een goed wachtwoordbeleid. En daarnaast het versleutelen van datacommunicatie. Slaat u gegevens op in ‘the cloud’? Bevindt die cloud zich binnen of buiten de EU? Is die cloud voldoende beveiligd? We stipten al aan dat we hier niet volledig kunnen zijn in het verstrekken van informatie. Laten we verder praten.

  • Menselijk handelen is de voornaamste oorzaak van datalekken. Besteed aandacht aan bewustwording bij uw medewerkers.
  • Wanneer u fouten maakt bij het voorkomen van datalekken, kan de Autoriteit Persoonsgegevens hoge boetes opleggen.

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Bel of mail ons voor informatie op maat: 0318 – 693 500 of  info@equus.nl

Bron: de AccountantApp.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *