bijverdiensten

Formele achterstelling maakt lening niet onzakelijk, maar…

Wanneer u als DGA geld leent aan uw BV, blijft de lening zakelijk als deze formeel wordt achtergesteld en er geen zekerheden worden gesteld. Een en ander verzwakt uw positie als schuldeiser niet. Dit blijkt uit een recente uitspraak van Gerechtshof Den Bosch. Overigens wijzen we u op het feit dat er ook omstandigheden zijn waarin een zakelijke lening onzakelijk wordt: we leggen dit graag mondeling aan u uit.

Zicht op terugbetaling
In het geval waarover ‘Den Bosch’ zich uitsprak was – op het moment dat de lening werd verstrekt – het zicht op terugbetaling reëel. Een jaar later leende de BV ruim drie miljoen van de bank. Daarbij was de DGA uiteraard partij. Twee jaar daarna ging de BV failliet. De DGA wilde de achtergestelde lening van haar inkomen aftrekken.

Aftrekbaar
De rechtbank wilde hier een stokje voor steken, omdat zij van mening was dat de DGA door het aangaan van de lening bij de bank haar positie als schuldeiser had verzwakt. Het hof ging niet met de rechtbank mee en stelde dat de lening van de DGA aan de BV al met al niet minder waard was geworden. Terugbetaling was door het faillissement – door externe factoren van latere datum – niet meer mogelijk en de DGA mocht de lening van haar inkomen aftrekken.

  • Een lening aan uw BV blijft ook zakelijk wanneer deze formeel wordt achtergesteld en er geen zekerheden worden gesteld.
  • Er zijn omstandigheden waarin een zakelijke lening onzakelijk wordt: wij leggen dit graag uit.

Bron: De AccountantApp

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *