ANBI

Tarieven kunnen ANBI-status bedreigen

ANBI
Uw vereniging kan in aanmerking komen voor het predicaat ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI) wanneer zij aan een aantal voorwaarden voldoet. Deze status heeft een aantal (fiscale) voordelen. Daar is veel meer over te vertellen dan hier mogelijk is. Op internet vindt u een ruime hoeveelheid basisinformatie; ons kantoor licht u graag verder bij. In dit bericht willen we u wijzen op een omstandigheid die de ANBI-status in de weg kan staan.

Hoge Raad
Over het antwoord op de vraag of een instelling een algemeen of een particulier belang dient kan namelijk discussie ontstaan, die zelfs reikt tot voor de Hoge Raad. Dit orgaan heeft hierover onlangs interessante uitspraken gedaan. Wanneer een instelling activiteiten ontplooit met meer dan kostendekkende tarieven, dient zich de vraag aan of die tarieven bedoeld zijn om per saldo winst te behalen.

Statuten en administratie
Is het antwoord ‘ja’, dan is het de vraag of deze activiteiten meer dan tien procent – de discussie over de hoogte van dit percentage is overigens nog gaande – van het geheel aan activiteiten beslaan. Is ook dat antwoord bevestigend, dan kan dat leiden tot verlies van de ANBI-status. Het is sowieso verstandig in uw statuten en administratie commerciële activiteiten en activiteiten die het algemeen nut dienen duidelijk van elkaar te onderscheiden.

  • Wanneer uw instelling bij activiteiten commerciële tarieven hanteert en die activiteiten beslaan meer dan tien procent van het geheel aan activiteiten, dan kan dit mogelijk uw ANBI-status in de weg staan.
  • Het is sowieso verstandig commerciële activiteiten en activiteiten die het algemeen nut dienen duidelijk van elkaar te onderscheiden in uw statuten en administratie.

Bron: de AccountantApp.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *