vereniging

Vereniging oprichten en opheffen

Wanneer u een vereniging wilt oprichten, kunt u kiezen of u dit wel of niet bij notariële akte doet. Wanneer u een vereniging wilt met volledige rechtsbevoegdheid, moet dit via de notaris. Wilt u als vereniging aanspraak maken op subsidie: subsidiënten eisen vaak volledige rechtsbevoegdheid. Deze status biedt diverse voordelen, maar de regelgeving zit vol met mitsen en maren. Natuurlijk vertelt ons kantoor u hierover graag meer.

Inzichtelijk
Het belang van een degelijke en voor anderen inzichtelijke boekhouding kan niet worden overschat. Vanzelfsprekend doet ons kantoor dit graag voor u. Ook voor een vereniging zonder volledige rechtsbevoegdheid is dit belangrijk, omdat u als bestuurder persoonlijk aansprakelijk bent, ook financieel.

Vereffenaar
Dit komt ook aan de orde wanneer u de vereniging wilt opheffen. Het is belangrijk dat vooraf is vastgesteld wie in dat geval de zogeheten vereffenaar is en tegen welke voorwaarden. De vereffenaar wacht een aantal maanden af of er nog rekeningen binnenkomen. Blijft er een batig saldo, dan kan dit onder de leden worden verdeeld, of u kunt vooraf gezamenlijk besloten hebben dat het bedrag naar een goed doel mag.

  • Het belang van een degelijke en voor anderen inzichtelijke boekhouding kan niet worden overschat.
  • Ook voor een vereniging zonder volledige rechtsbevoegdheid is dit belangrijk, omdat bestuurders ook financieel persoonlijk aansprakelijk zijn.

Bron: De AccountantApp.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *