Equus accountants belastingadviseurs Ede acquisitiefraude dichterbij dan je denkt

Acquisitiefraude dichterbij dan je denkt

Met onderstaande checklist ben je een stuk veiliger

Veel ondernemers denken dat ze er geen slachtoffer van worden: acquisitiefraude. Maar zeker tijdens een vakantieperiode, als financiële afdelingen worden beheerd door vervangers, kan het misgaan.
Goed nieuws: acquisitiefraude is nu eindelijk strafbaar
Toch is het slim dit te voorkomen. Je vaste medewerker die normaal gesproken de facturen betaalt, is op vakantie. Een vakantiekracht handelt de betalingen af en ziet geen verschil tussen de ‘normale’ facturen en een vreemde eend in de bijt. Dan kun je toch ineens slachtoffer worden van acquisitiefraude.

Checklist

Regelmatig lezen we berichten over het gevaar van spookfacturen en acquisitiefraude. Uit een poll van MijnBedrijf blijkt dat 58 procent van de Nederlandse ondernemers denkt dat het ze niet zal gebeuren. Toch wel handig om je weer even op de checklist ‘ Hoe voorkom je acquisitiefraude’ te attenderen. Voorkom dat je de dupe wordt van spookfacturen en acquisitiefraude en let goed op de volgende zaken bij vreemde telefoontjes of onaangekondigde facturen.

  • Ga tijdens een eerste verkoopgesprek nooit akkoord met wat voor een aanbieding of opzegging dan ook. Doe nooit mondelinge toezeggingen en laat alles wat je wél zegt, door de verkopende partij zwart op wit zetten en per (reguliere) post naar je opsturen.
  • Controleer na dit eerste telefoontje met deze verkopende partij, of de dienst of het product waarvoor je bent gebeld, wel bestaat. En wat is de reputatie van dit bedrijf, bestaan er geen klachten over?
  • Ga in je administratie na of je eerder contact hebt gehad met de partij waarvan de factuur afkomstig is en bekijk een factuur altijd goed, óók de kleine lettertjes. Instrueer ook je medewerkers altijd goed te lezen wat ze tekenen.
  • Teken nooit voor een advertentieplaatsing als de verkoper je geen schriftelijke bevestiging wil geven van oplage, verspreidingsgebied en controleerbare doelgroep.
  • Check bij het Steunpunt Acquisitiefraude of er een melding over het bedrijf staat geregistreerd. Is dit niet het geval en heb je alsnog je twijfels: neem contact op met het SAF. De medewerkers van dit fraudemeldpunt kunnen je adviseren en een melding aannemen, ook als het bedrijf al geregistreerd staat.

Bron: MKBservicedesk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *