Investeer in preventie, bespaar op verzekeringen

Een veilige en gezonde werkomgeving heeft tal van voordelen: minder verzuim en ongevallen, meer tevreden werknemers en daarmee een betere bedrijfscontinuïteit en verhoogde productie. Maar wat veel ondernemers niet weten is dat actief aan de slag zijn met veilig en gezond werken ook interessante kortingen kan opleveren op verschillende verzekeringspremies.

Uit interviews die TNO had met verschillende MKB-bedrijven, bleken meerdere onder hen korting op verzekeringen te ontvangen als gevolg van een actief preventiebeleid. Het betrof verschillende type verzekeringen. Zo kan voor een productiebedrijf met 25 medewerkers de korting op een brandverzekering oplopen tot duizenden euro’s. Ook kregen ondernemers kortingen op onder andere verzuimverzekeringen en leidde een aantoonbaar preventiebeleid tot een lager eigen risico.

Risico’s beperken voor werknemers én verzekeraar

Een goed preventiebeleid heeft positieve effecten op de risico’s op bijvoorbeeld verzuim en brand. Helaas is er geen kant-en-klare checklist die rechtstreeks leidt tot een premiekorting, maar als de risico’s aantoonbaar worden beperkt, vermindert het risico ook voor de verzekeraar en kan er worden besloten om korting te geven.

De basis van het preventiebeleid wordt gevormd door het aanwijzen van een preventiemedewerker (vergelijkbaar met de rol van een bedrijfshulpverlener, maar dan gericht op preventie van veiligheids- en gezondheidsrisico’s) en door het inventariseren van mogelijke risico’s via de RI&E (risico-inventarisatie en evaluatie). Daaruit volgen concrete maatregelen om de risico’s op ongevallen en verzuim te beperken, en dus de risico’s voor de verzekeraar.

Bewustwording en gedrag 

Een voorbeeld: werkplaatsen die actief maatregelen nemen om de risico’s op ongelukken en brand te verlagen, zijn als gevolg daarvan vaak beter onderhouden en opgeruimd. Bovendien zijn werknemers bewuster bezig met veilig en gezond werken; ze zijn goed op de hoogte van de risico’s, kennen de maatregelen en handelen daar ook naar. Als dit echt zichtbaar is, kan dat dus heel wat verzekeringskosten besparen.

Meer weten? 

Bron: TNO

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *