ANBI

ANBI-status met terugwerkende kracht kwijt bij ondeugdelijke administratie

Het verkrijgen van de ANBI-status voor een stichting is in feite een fluitje van een cent. U vult een formulier in, stuurt het naar de Belastingdienst en de beschikking ploft in de brievenbus: daar komt het in het kort op neer. U geniet vervolgens diverse fiscale voordelen. Pas in een later stadium wordt gecontroleerd of uw stichting aan alle voorwaarden voldoet.

Dramatische gevolgen
Al die voorwaarden kunt u gemakkelijk vinden op internet. Het belangrijkste is sinds 2010 dat uw ANBI voor meer dan 90% het algemeen belang behartigt. Wanneer dat niet het geval blijkt, kan de ANBI-status met terugwerkende kracht worden ingetrokken. Uiteraard kan dat dramatische gevolgen hebben: alle genoten fiscale voordelen komen te vervallen.

Hoge Raad
Een andere voorwaarde waaraan moet worden voldaan is het voeren van een deugdelijke en inzichtelijke administratie. Onlangs kwam een kwestie in dit verband voor de Hoge Raad. Een ANBI wilde door getuigenverklaringen achteraf bewijzen hoe de instelling geld had besteed. Er was dus sprake van een onvolledige boekhouding. De Hoge Raad vond dit, ondanks de getuigenverklaringen, niet acceptabel.

  • Het met terugwerkende kracht intrekken van de ANBI-status kan dramatische gevolgen hebben voor uw instelling. Alle genoten fiscale voordelen komen te vervallen.
  • Het voeren van een deugdelijke administratie is geen bijzaak, maar hoofdzaak. Ons kantoor staat voor u klaar u dit uit handen te nemen.

Bron: De AccountantApp.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *